Nieuwe premier in Oekraïne

Aangepast

De Oekraïense president Janoekovitsj heeft het ontslag van premier Azarov geaccepteerd en de eerste vice-premier, Sergej Arboezov, naar voren geschoven als demissionair premier.

Azarov kondigde vanochtend aan het begin van een speciale zitting van het parlement zijn aftreden aan. De rest van de kabinetsleden blijft aan tot er een nieuwe regering is gevormd.

Azarov wil met zijn ontslag "een vreedzame oplossing van het conflict tussen de regering en de oppositie mogelijk maken".

Amnestieregeling

Het parlement heeft besloten dat er morgen wordt gestemd over een amnestieregeling voor gearresteerde demonstranten. Dat is een van de belangrijkste eisen van de oppositie.

Een andere belangrijke eis werd vandaag ingewilligd. Het parlement stemde in met het voorstel om de anti-protestwet in te trekken. Door die wet, die een week geleden inging, konden betogers makkelijker worden opgepakt.

Macht president

De oppositie heeft de nieuwe ontwikkelingen verwelkomd. Oppositieleider Klitsjko spreekt van een "kleine maar belangrijke stap". Behalve de vrijlating van gevangenen eist hij dat in de toekomst de macht van de president wordt ingeperkt, zoals was afgesproken in 2004.

Intussen gaan de protesten in Kiev en andere steden door. De demonstranten zeggen dat ze alleen genoegen nemen met het aftreden van Janoekovitsj.

STER Reclame