NOS NieuwsAangepast

Karadzic wil horen dat hij niets wist

Heeft Ratko Mladic Radovan Karadzic geïnformeerd over de plannen voor de massaexecuties in Srebrenica? Om die vraag draait het deze ochtend voor het Joegoslavië-tribunaal.

Mladic moet op verzoek van Karadzic getuigen. Die laatste wil graag horen dat hij niet op de hoogte is gesteld van het drama in 1995, zowel voor die tijd als daarna.

"Als Mladic, toen leider van het Bosnisch-Servische leger, zal zeggen dat hij zijn politieke baas niet heeft ingelicht, kan dat de zaak van Karadzic verlichten", zegt correspondent Joost van Egmond in Belgrado.

Ruimte

Mladic heeft er alles aan gedaan om niet als getuige te verschijnen, omdat hij ook zelf verdachte is. Zijn verklaringen onder ede kunnen in zijn nadeel uitpakken, maar de rechter bepaalde eind vorig jaar dat hij toch moet komen.

De vroegere legerchef kan zich tijdens het proces alsnog verzetten en er het zwijgen toe doen. Mogelijk krijgt hij daarvoor de ruimte als de rechter toezegt dat zijn getuigenissen niet in zijn eigen zaak worden gebruikt, zegt Van Egmond.

Monter

"Natuurlijk kan hij zich ziek melden, zoals wel vaker bij het tribunaal gebeurt. Maar uiteindelijk moet hij toch verschijnen, dus kan hij hooguit de zaak enkele weken of maanden rekken.

"Een slecht geheugen komt niet erg geloofwaardig over, omdat hij in zijn eigen proces nog monter voor de rechter stond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl