NOS SportAangepast

"Nog weinig tegenslag voor Lars"

De WK veldrijden is de laatste grote klus van Richard Groenendaal en Lars van der Haar samen. Na dit seizoen stapt Van der Haar van het Rabobank Development Team over naar Giant-Shimano. Groenendaal betreurt dat, maar laat zijn pupil na de WK met een gerust hart gaan.

"Ik ben er blij mee dat we Lars hebben kunnen brengen waar hij nu is en dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren. Daar ben ik best een beetje trots op. Hij is een klasbak en een topper die een hele mooie toekomst voor zich heeft", aldus Groenendaal.

Voetsporen

Van der Haar heeft dit seizoen geregeld laten zien dat hij zich kan meten met de (Belgische) top. Met de eindzege in de wereldbeker trad de 22-jarige Nederlands kampioen zelfs in de voetsporen van Groenendaal, die de cyclus tien jaar geleden als laatste Nederlander won.

Hoewel Groenendaal verheugd is met deze progressie, is het in zijn ogen nog te vroeg om te zeggen dat Van der Haar er al helemaal is. "Hij heeft nog wel een proces te gaan om helemaal volwassen te worden. Hij moet nog wel leren om met tegenslagen om te gaan, want die heeft hij nog weinig gehad. Maar er zullen nog wel momenten komen waarin het wat minder gaat."

Talent

Tot nu toe heeft Van der Haar vooral successen behaald. Bij de beloften reeg hij twee seizoenen lang de overwinningen aaneen. Hij maakte een jaar eerder de overstap naar de profs en hield zich daar ook staande. Dit seizoen zette hij weer de volgende stap met drie zeges in de wereldbeker. "Dit is wel tekenend voor zijn grote klasse en zegt veel over zijn capaciteiten. Hij heeft zoveel talent."

Groenendaal had nog graag verder gewerkt met Van der Haar. Maar in zijn huidige functie in dienst van de wielerbond en de talentenploeg is daar geen ruimte voor. "Dat is helaas niet mogelijk. Dat is jammer. Maar wijzigingen zijn er nu eenmaal binnen ploegen. Ik ga ervan uit dat Lars straks ook in goede handen komt."

Favoriet

Groenendaal, die in 2000 zelf voor eigen publiek kampioen werd, hoopt de samenwerking bij de wereldtitelstrijd in Hoogerheide op een mooie manier te kunnen afsluiten. Van der Haar heeft zich nadrukkelijk gemanifesteerd als een van de favorieten.

"In zijn tijd bij de beloften was hij dat ook altijd. Hij heeft toen laten zien dat hij daar heel goed met die druk kan omgaan. Met zijn mentale weerbaarheid zit het wel goed. Ik zie zelf Sven Nys gezien zijn ervaring als de grootste kanshebber. Maar als alles meezit en als alles klopt kan Lars ook zeker voor de overwinning meerijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl