NOS NieuwsAangepast

Dreiging noodtoestand Oekraïne

De Oekraïense minister van Justitie dreigt de noodtoestand in Oekraïne te laten uitroepen, nadat demonstranten afgelopen nacht haar ministerie hebben bezet. Oppositieleider Klitsjko heeft de bezetting veroordeeld als een provocatie, maar de actievoerders trekken zich er niets van aan.

Het is het tweede overheidsgebouw in Kiev dat de betogers in bezit nemen. Op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad bivakkeren nog altijd duizenden aanhangers van de oppositie in de vrieskou.

Leger

Als de Oekraïense veiligheidsraad de noodtoestand uitroept, zullen militairen naar verwachting niet ingrijpen tegen overtreders. De minister van Defensie zei gisteren dat het leger zich neutraal opstelt in het conflict tussen president Janoekovitsj en de oppositie.

Die stellingname betekent een ernstige verzwakking van de positie van de president, aldus correspondent David Jan Godfroid.

Aftreden

De oppositie eist het aftreden van president Janoekovitsj en nieuwe presidentsverkiezingen. Afgelopen weekend sloegen de oppositieleiders het aanbod af om premier en vice-premier te worden onder de president.

Inmiddels is het protest tegen Janoekovitsj uitgebreid naar andere steden. Zowel in het pro-Europese westen als in steden als Donetsk en Dnepropetrovsk in het oosten, waar Janoekovitsj traditioneel veel steun heeft, zijn overheidsgebouwen aangevallen en hebben betogers met de politie gevochten.

Vier betogers dood

De protesten tegen de president volgden op zijn beslissing de banden met Rusland aan te halen en geen toenadering tot de Europese Unie te zoeken. In de afgelopen weken zijn vier demonstranten omgekomen bij het protest tegen de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl