NOS NieuwsAangepast

Mandelafoto wint Zilveren Camera

De Zilveren Camera 2013 is gewonnen door Ilvy Njiokiktjien. Ze kreeg de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland voor een foto die ze in december maakte bij de begrafenis van Nelson Mandela.

Njiokiktjien (1984) is een Nederlandse fotograaf van Chinees-Indonesische afkomst. In 2008 won ze al de prijs voor jong fotografisch talent. Vorig jaar werd ze als eerste benoemd tot Fotograaf des Vaderlands, in navolging van de Dichter des Vaderlands.

Ze kwam eerder in het nieuws toen cabaretier Theo Maassen haar camera kapotgooide in De Melkweg. Volgens hem had ze geen toestemming om tijdens zijn voorstelling foto's te maken. Njiokiktjien was van die voorwaarde niet op de hoogte gebracht.

The Sochi Project

De Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek ging naar Rob Hornstra en Arnold van Bruggen. Zij maakten The Sochi Project, een fotoserie over de omstreden Olympische Spelen in Rusland.

Portret

De Nationale Portretprijs ging naar fotograaf Robin de Puy. Ze fotografeerde haar vakgenote An-Sofie Kesteleyn.

Vakjury

548 fotografen zonden in totaal zo'n 10.000 foto's in voor de jaarlijkse persfotowedstrijd. Een vakjury van fotografen, fotoredacteuren en journalisten koos de beste nieuwsfoto van het afgelopen jaar en de winnaars in de andere categorieën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl