Ajax loopt uit op Vitesse

Ajax is door een benauwde 1-0 zege bij Go Ahead Eagles losgekomen van Vitesse aan de kop van de eredivisie. De Amsterdammers zijn voor het eerst sinds de laatste wedstrijd van het vorige seizoen alleen koploper.

Ajax deelde in het eerste kwartier de lakens uit, maar Niklas Moisander, Kolbeinn Sigthórsson en Lesley de Sa lieten hun kansen onbenut. In het vervolg van de eerste helft richtte Go Ahead zich op en was de thuisclub, mede door slordigheden bij Ajax, dicht bij succes via Jeffrey Rijsdijk en Sjoerd Overgoor.

Na rust redde de paal Go Ahead bij een dwarrelbal van De Sa en keeper Eloy Room bij een kopbal van Viktor Fischer. Lasse Schöne brak na 74 minuten eindelijk de ban; hij schoot een vrije trap laag in de muur, maar scoorde uit de rebound. Go Ahead drong vervolgens aan, maar Ajax was gevaarlijker. Zo trof Bojan Krkic nog een keer de lat.

Kansen gehad

Op de vraag of het een verdienste van de tegenstander was dat het zo lang duurde voordat de Amsterdammers konden scoren, was Ajax-trainer Frank de Boer duidelijk. "In de eerste helft moet je in ieder geval op 2-0 komen." Dat gebeurde niet "en dan weet je dat het lastig kan worden."

"Hij moet net een paar keer goed vallen, maar we hebben onze kansen gehad. We hebben uiteindelijk acht kansen gehad, maar voor hetzelfde geld speel je gelijk of verlies je zelfs."

De Boer was in ieder geval tevreden met de overwinning. "Heel weinig teams hebben hier maar gewonnen."