Oud-schaatser Pesman overleden

time icon Aangepast

Oud-schaatser Jan Pesman is donderdag op 82-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Delfzijl overleden. Het sportieve hoogtepunt van de boerenzoon uit het Groningse Stedum was het veroveren van de olympische bronzen medaille op de 5.000 meter op de Winterspelen van 1960 in Squaw Valley.

Als een echte stayer slaagde Pesman er bij de allroundtoernooien niet in het podium te bereiken. In 1959 kwam hij nog het dichtst in de buurt van de ereplaatsen; bij zowel de EK als de WK eindigde hij als vijfde. Op dat WK in het Bislett-stadion van Oslo won Pesman zelfs de 5.000 meter en behaalde hij zilver op de langste afstand.

Vierde schaatsplak

In 1960 bezorgde hij ons land de vierde schaatsplak uit de olympische historie, nadat Kees Broekman en Wim van der Voort in 1952 samen drie zilveren medailles in de wacht hadden gesleept. Op de 10 kilometer bleef succes uit: Pesman ging snel van start, verzuurde en werd uiteindelijk twaalfde. Hij gaf later toe "te gretig" te zijn geweest. Na die Winterspelen zette hij een punt achter zijn schaatscarrière.

STER Reclame