Het bestuur van zorgorganisatie Meavita komt in juni voor de rechter. Dat heeft de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam beslist. Meavita ging in 2009 failliet met een schuld van 48 miljoen euro. Uit onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer blijkt dat er sprake was van falend beleid.

Zo'n 100.000 cliënten en 20.000 werknemers werden de dupe van het faillissement. Volgens Abvakabo FNV gaat deze zaak de geschiedenis in als "debacle dat voor eens en altijd duidelijk maakt dat falende bestuurders en toezichthouders niet zomaar mogen wegkomen met wanbeleid''.

Meavita was pas twee jaar voor het faillissement ontstaan door een fusie van enkele zorginstellingen. VVD-coryfee en oud-minister Loek Hermans werd aangesteld als voorzitter van de raad van commissarissen.

Onenigheid

Het onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer werd in augustus afgelopen jaar gepubliceerd. De onderzoekers concludeerden dat bestuurders bij Meavita veel tijd en miljoenen euro's in absurde projecten staken. Ook was er flinke onenigheid binnen de raad van commissarissen en de raad van bestuur.

Er kwamen en vertrokken veel managers. En een ontslagvergoeding van een half miljoen euro was heel gewoon, blijkt uit het rapport. De raad van commissarissen was van de situatie op de hoogte, maar greep niet in.

Als de rechter uiteindelijk concludeert dat er sprake was van wanbeleid bij Meavita, kunnen bestuurders en toezichthouders financieel verantwoordelijk worden gesteld.

STER reclame