Nederlanders zoeken spookschip
Een zombieboot, een spookschip, een schip met als bemanning kannibalistische ratten; het zijn een paar omschrijvingen van de Lyubov Orlova. Het schip wordt al bijna een jaar vermist, maar zou zomaar binnenkort Ierland kunnen bereiken.
Al maandenlang kijkt een Nederlands team uit naar het schip. Voor het avontuur en omdat de Lyubov Orlova een waarde heeft van meer dan een half miljoen euro, vertelt Ronald de Boer van het Nederlandse team.
De 100 meter lange boot is gebouwd in voormalig Joegoslavië en jarenlang gebruikt als expeditie cruiseschip. Na problemen met onder meer het uitbetalen van salarissen, werd het schip uit de vaart genomen.
De mazzelaars
De Orlova zou naar de Dominicaanse Republiek worden gesleept, maar bij Newfoundland (Canada) brak de kabel. Het schip dreef vervolgens richting enkele booreilanden, maar kon opnieuw worden weggesleept. En weer brak de kabel. Maar dit keer ging het schip stuurloos de Atlantische Oceaan op en zag niemand het schip meer terug.
Op dat moment begint het avontuur voor Ronald de Boer. Zijn vriend Pim de Rhoodes en eigenaar van het schip Cdt. Fourcault belt mensen op voor de zoektocht. De Boer kan niet mee: "Je wordt gebeld met de mededeling: kom, we vertrekken morgen. Dan moet je maar net een paar weken vrij zijn en dan kan je mee. Dat zijn de mazzelaars!"
Marine
De taak van De Boer is minstens zo belangrijk. Hij voorziet het team van De Rhoodes van informatie, terwijl de Fourcault langzaam de Atlantische Oceaan op vaart. Hij heeft contact met de Canadese marine, de Amerikaanse kustwacht, de Ierse kustwacht en de Nederlandse marine.
"Die informatie is meestal heel summier", zegt De Boer. "Gesignaleerd daar en daar, wij vermoeden dat het die kant op drijft." En dus regelt De Boer satellietbeelden, vraagt hij weerinstituten om informatie over stromingen en windkracht en probeert hij zelf te bedenken waar het schip kan drijven.
Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Een paar keer is er hoop, maar de Orlova wordt niet gevonden.
Bordje in de kast
Of het schip nog ergens drijft? De Boer lijkt er niet in te geloven. "Ik ben er langzaam vanuit gegaan dat hij is gezonken. Maar aan de andere kant", hij is even stil. "Ik hoop dat ie drijft en dat we een signaal krijgen en dat wij hem op kunnen pikken."
En als hij dan gezien wordt, dan is de kans groot dat dat bij Ierland is. "Veel rotzooi komt uiteindelijk vaak bij Ierland terecht", zegt De Boer. "Het bekendste voorbeeld is een fles van de Titanic die ooit is gevonden op een strand in Ierland."
Voorlopig houdt De Boer geregeld contact met zoals hij ze noemt 'de satellietjongens'. En hij blijft hopen op een tip van schippers die de oceaan oversteken. "Het lijkt mij gewoon geweldig om een bordje in de kast te hebben met een stempel 'Lyuobov Orlova' erop."