NOS NieuwsAangepast

Congreslid tevreden met 'Demmink'

Het Amerikaanse Congreslid Chris Smith "verwelkomt" het besluit dat het Openbaar Ministerie oud-topambtenaar Joris Demmink moet vervolgen. De rechter in Arnhem besloot dinsdag dat er voldoende verdenking is om beschuldigingen van verkrachting door de voormalige secretaris-generaal van Justitie te onderzoeken.

De Republikein Smith maakt deel uit van een groepje volksvertegenwoordigers dat vreest dat Nederland een zwakke schakel zou worden in de internationale strijd tegen kindermisbruik. Smith vond dat Nederland de kop in het zand stak in de zaak-Demmink en een onderzoek niet alleen tegenwerkte, maar zelfs saboteerde.

Resolutie

Om Nederland te straffen diende hij met twee andere Republikeinen vorig jaar een motie in bij het Huis van Afgevaardigden. Daarin werd gepleit om het Internationale Gerechtshof (IJC) uit Den Haag weg te halen. Het CDA reageerde destijds bezorgd op die motie.

"Het besluit van de Nederlandse autoriteiten om voor het eerst een formeel onderzoek te starten, biedt de gelegenheid om de feiten te laten spreken. Zowel de slachtoffers als de beschuldigde hebben daar recht op", reageert Smith nu tegenover de NOS.

De motie van de drie Congresleden heeft nooit veel steun gekregen. Smith wil niet zeggen of hij de motie om het IJC uit Den Haag weg te halen intrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl