NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Janoekovitsj wil kabinet wijzigen

Er lijkt beweging te zitten in het conflict in Oekraïne. President Janoekovitsj zegt dat hij bereid is tot een kabinetswijziging. Dinsdag wil hij een nieuwe ministersploeg presenteren tijdens een spoedzitting van de Rada, het Oekraïense parlement.

Janoekovitsj kondigde ook een wijziging aan van de omstreden wet die demonstraties moeilijker maakt. Die wet werd vorige week in recordtempo door het parlement geloodst en door de president ondertekend, tot woede van de betogers op het Onafhankelijkheidsplein. Sindsdien is de sfeer er grimmig.

Amnestie

De president bereidt verder een amnestieregeling voor. Demonstranten die niet van zware misdaden worden verdacht, komen op vrije voeten. Ook op het gebied van de persvrijheid zouden veranderingen op stapel staan. Hoe vergaand die zijn, is niet bekend.

De oppositie eist al weken dat het Oekraïense kabinet wordt gewijzigd. Het liefst zien de betogers president Janoekovitsj vertrekken, maar die denkt naar eigen zeggen niet aan opstappen. Mogelijk moeten premier Azarov en de minister van Binnenlandse Zaken wel het veld ruimen.

EuroMaidan

In de hoofdstad Kiev wordt al weken gedemonstreerd tegen de pro-Russische koers van Janoekovitsj. De betogers, die hun beweging EuroMaidan hebben genoemd, willen meer toenadering tot Europa. Maidan is de Oekraïense naam van het Onafhankelijkheidsplein.

Deze week liepen de rellen voor het eerst uit de hand en vielen er doden. Volgens lokale media is het nu rustig in Kiev.

STER reclame