NOS NieuwsAangepast

NAM: Bedumers uit gammel huis

De NAM heeft een gezin in Bedum laten verhuizen omdat ze door de recente aardbevingen niet meer veilig in hun huis kunnen wonen.

De bewoners zijn gisteren verhuisd naar een nabijgelegen boerderij, zegt de NAM. Het is de derde keer in een jaar tijd dat mensen in Groningen moeten verhuizen omdat hun huis door de aardbevingen zo is aangetast, dat het niet meer veilig is.

Overleg

De Nederlandse Aardolie Maatschappij bekijkt nu met deskundigen of de woning in Bedum wordt overgenomen en gesloopt of dat het gebouw nog kan worden hersteld.

Het betrokken gezin trok na de zware aardbeving van augustus 2012 in Huizinge bij de NAM aan de bel. Het was de zwaarste aardbeving tot nu toe, 3,6 op de schaal van Richter. Het huis raakte beschadigd en de NAM zorgde ervoor dat de schade werd hersteld. Maar na een reeks nieuwe aardbevingen is het volgens het bedrijf te riskant geworden om er nog langer te wonen.

Vorig jaar werden een woning in Middelstum en een woning in 't Zandt om dezelfde reden ontruimd. Die bewoners wonen nog steeds elders.

Schadevergoeding

Gisteren besloten 300 huizenbezitters in het Groningse aardbevingsgebied om de NAM voor de rechter te dagen. Ze willen dat de gasproducent aansprakelijkheid erkent voor de waardevermindering van hun woningen en eisen een schadevergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl