Voor het eerst is er melding gemaakt van de dood van een vrouw mogelijk als gevolg van het gebruik van de Nuvaring. Net als de anticonceptiepil Diane35 kan de Nuvaring trombose (bloedstolsels) als bijwerking hebben. Sommige mensen overlijden aan de gevolgen daarvan.

Het programma Argos meldt dat het aantal meldingen over de bijwerkingen van anticonceptiemiddelen is toegenomen. Op basis van gegevens van Lareb, het bijwerkingencentrum voor geneesmiddelen, meldt Argos dat na het gebruik van Diane35 40 vrouwen zijn overleden. Na het slikken van Marvelon stierven 22 vrouwen, bij het middel Yasmin 14. De doodsoorzaak kan liggen in de bijwerkingen van de anticonceptie.

Eerder werd gedacht dat 27 vrouwen na het gebruik van Diane35 overleden. Tot 2013 kreeg Lareb nauwelijks meldingen over deze medicijnen. De meldingen betreffen overlijdens tussen 1987 en 2013.

Meer meldingen

Volgens directeur Agnes Kant van Lareb is het aantal klachten vooral toegenomen door de bekendheid van de bijwerkingen. Diane35 was de eerste anticonceptiepil waarvan bleek dat die dodelijke bijwerkingen kon hebben. Die pil werd al 25 jaar voorgeschreven.

Sinds vorig jaar is het voor huisartsen makkelijker om bijwerkingen te melden.

Onnodige onrust

De Nuvaring is ontwikkeld door Organon in Oss. Nu wordt de ring, die vaginaal wordt ingebracht, gemaakt door MSD. Er lopen al procedures voor schadeclaims tegen het bedrijf vanwege bijwerkingen.

MSD betreurt de berichten. Volgens het bedrijf is het helemaal niet zeker dat de dood van de vrouw verband houdt met het gebruik van de Nuvaring en is het jammer dat vrouwen en artsen nu onnodig ongerust worden.

STER reclame