NOS NieuwsAangepast

"Oudere moet vooroordeel slechten"

Minister Asscher van Sociale Zaken noemt de uitkomst van het SCP-rapport over leeftijdsdiscriminatie heel ernstig, maar hij vindt dat burgers daar zelf iets mee moeten doen. "Vooroordelen moeten geslecht worden door in de praktijk te laten zien dat ze niet waar zijn. Dat moet de samenleving zelf doen. Dat kan niet vanuit Den Haag worden afgedwongen."

Asscher wijst erop dat de overheid al verschillende maatregelen tegen leeftijdsdiscriminatie heeft genomen, zoals regelingen die het in dienst nemen van oudere werknemers aantrekkelijker maken. En minister Opstelten stelt hogere strafeisen. "Discriminatie is strafbaar. Dat is een duidelijk signaal. Al weten we ook dat het vaak moeilijk te bewijzen is."

Koffie-automaat

Hij ziet daarom meer in contacten tussen collega's op de werkvloer. "Praat erover bij het koffiezetapparaat", zegt Asscher.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt onder meer dat een derde van de werkzoekenden tussen de 55 en 64 jaar denkt dat ze gediscrimineerd worden vanwege hun leeftijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl