NOS NieuwsAangepast

Mini-shuttle in 2016 de ruimte in

De Dream Chaser, een nieuwe mini-spaceshutle die wordt gebouwd om astronauten naar het ruimtestation ISS te vervoeren, gaat in november 2016 voor het eerst de ruimte in. Het ruimtevaartuig zal dan een onbemande testvlucht maken.

De bouwer van de Dream Chaser, het Amerikaanse bedrijf Sierra Nevada Corporation, en ruimtevaartorganisatie NASA maakten bekend dat de Atlas V-raket de kleine shuttle in een baan om de aarde moet brengen.

"Over ruim twee jaar gaan we met ons ruimteschip de ruimte in met een van de beste raketten ooit gebouwd, de Atlas V", aldus Mark Sirangelo, hoofd van Sierra Nevada Space Systems.

Landen als vliegtuig

De Dream Chaser kan zeven personen vervoeren en net als de oude spaceshuttle als een vliegtuig landen. Het opstijgen en landen gebeurt vanaf Kennedy Space Center in Florida.

De eerste bemande vluchten zijn voor 2017 gepland. Vorig jaar begon het bedrijf met glijvluchten om de landing te testen. De eerste test in oktober liep niet goed af. Het landingsgestel weigerde en de Dream Chaser maakte een harde landing. De shuttle bleef wel grotendeels intact.

Het ruimtevliegtuig is slechts een van de kandidaten voor het toekomstige transport van astronauten naar het ISS. Nu gebeurt dat alleen met de Russische Sojoez. Een aantal Amerikaanse bedrijven ontwikkelt een nieuw transportsysteem voor NASA. Directe concurrenten van de Dream Chaser zijn de Dragon van SpaceX en de CST-100 van Boeing. NASA moet daar nog een keuze uit maken.

De eerste ruimtevucht gaat volgens Sierra Nevada Corporation hoe dan ook door, ook als het contract met NASA naar een andere partij gaat. Het bedrijf is ook in gesprek met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA over samenwerking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl