Geen homo's in delegatie Sotsji

tijd van publicatie Aangepast

Het kabinet neemt geen vertegenwoordiger van de Nederlandse homobeweging mee naar Sotsji. Volgens minister Timmermans heeft het kabinet dat idee van de PvdA vorige week "direct ter hand heeft genomen". Maar om veiligheidsredenen was het niet mogelijk nog een accreditatie te krijgen voor een extra gast.

Timmermans spreekt van "in het licht van de recente ontwikkelingen begrijpelijke veiligheidseisen". Premier Rutte voegt er nog aan toe dat het geen zin heeft om iemand mee te nemen die niet is geaccrediteerd, "want dan kom je nergens bij". Ook schrijver Arthur Japin gaat dus niet mee. Die had zichzelf aangeboden als delegatielid. Rutte heeft Japin zelf over de telefoon verteld dat hij niet mee kan.

Sven Kramer-show

Premier Rutte en minister Bussemaker gaan wel nog voor het begin van de Olympische Winterspelen met het COC praten ter voorbereiding van allerlei gesprekken in Sotsji. Rutte heeft ook een officieel verzoek ingediend om tijdens de Spelen met president Poetin te praten over de mensenrechten. De vraag of de Spelen niet een grote Poetin-show worden, beantwoordde Rutte ontkennend: "Het wordt de Sven Kramer-show."

Homo-organisaties

Het kabinet benadrukt dat het herhaaldelijk zijn zorgen heeft uitgesproken en zal blijven uitspreken over de situatie van de mensenrechten in Rusland. Minister Schippers onderzoekt nog of ze tijdens haar bezoek aan Sotsji met leden van Russische homo-organisaties kan praten.

PvdA-Kamerlid Servaes vindt het teleurstellend dat het niet mogelijk is om een extra delegatielid mee te nemen. Hij heeft wel begrip voor de veiligheidsoverwegingen bij de organisatie. De PvdA herhaalt dat de partij zelf voor een minder zware delegatie naar Sotsji zou hebben gekozen. "We gaan er nu vanuit dat de premier in de aanloop naar en tijdens de Spelen luid en duidelijk van zich laat horen."

STER Reclame