De FNV gaat banen schrappen. Door een reorganisatie verdwijnen de komende vier jaar 187 arbeidsplaatsen bij de vakcentrale. Dit staat in het conceptbedrijfsplan van de bond.

Het gaat vooral om bestuurs-, staf- en ondersteunende functies. Een FNV-woordvoerder noemt de reorganisatie ''een efficiencyslag''.

Fusie

De reorganisatie is het gevolg van een aanstaande fusie. De vakbeweging wil zes bonden (waaronder FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw) samenvoegen tot één bond. Door de samenvoeging zullen er minder ICT- en personeelsfunctionarissen nodig zijn.

Het conceptbedrijfsplan is een intern discussiestuk. Afgelopen week werd het besproken met ongeveer 2000 werknemers, kaderleden en lokale vakbondsbestuurders.

Boventallig

De FNV verwacht dat de fusie ook zal leiden tot nieuwe banen. Daarom denkt de vakbeweging dat in 2018 uiteindelijk 'slechts' 30 a 50 mensen boventallig zullen worden verklaard.

Het grootste deel van het banenverlies wordt opgevangen door overplaatsing binnen de FNV en natuurlijk verloop. In totaal werken er ongeveer 2100 mensen bij FNV.

STER reclame