NOS NieuwsAangepast

College Edam-Volendam gevallen

In de gemeente Edam-Volendam is vannacht het college gevallen. De minderheidscoalitie sneuvelde nadat het vertrouwen was opgezegd in de twee wethouders van de plaats.

VVD, PvdA en GroenLinks wilden niet verder met de wethouders van de partijen CDA en Volendam 80. Ze zouden de raad niet voldoende hebben geïnformeerd over een heikele kwestie in de gemeente.

In de gemeente wordt al maanden geruzied over waar de ambtenaren van de plaats moeten zitten. Er is een nieuw gemeentekantoor gekocht in Edam, het historische pand waar vroeger het Hoogheemraadschap zat. Volendammers willen daar echter niet naartoe, omdat ze in de eigen plaats willen blijven werken.

Uit de coalitie

Vanwege de kwestie stapte de PvdA enkele maanden geleden uit de coalitie. Daarna werd een motie aangenomen waarin de Volendamse ambtenaren werden gedwongen naar het nieuwe pand te trekken. De coalitie steunde juist de Volendammers in hun protest.

De oppositiepartijen beschuldigden vannacht de wethouders ervan dat ze een raadsbesluit over de kwestie bewust traineerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl