De noordse combinatie is voor de meeste Nederlanders een van de minst bekende olympische sporten. De sport, bestaande uit de onderdelen skispringen en langlaufen, is vooral in de Scandinavische landen heel populair. Maar wie zijn de grote favorieten en de opvallende deelnemers? NOS-commentator Léon Haan geeft aan op wie we in Sotsji moeten letten.

Eric Frenzel (Duitsland)

De 25-jarige Duitser is op dit moment de te kloppen man. In 2010 maakte hij tijdens de Spelen in Vancouver al deel uit van de bronzen Duitse ploeg. Een jaar later nam zijn carrière een vlucht tijdens de WK in Oslo, waar hij vier medailles haalde, waaronder een gouden op de kleine schans. 2013 was een topjaar voor Frenzel: negen individuele WB-zeges, de wereldtitel op de grote schans en de eindzege in de wereldbeker. Tijdens de laatste WB-wedstrijd in Seefeld was hij op alle drie de onderdelen de beste.

Jason Lamy Chappuis (Frankrijk)

De belangrijkste concurrent van Frenzel is de 27-jarige Jason Lamy Chappuis. De Fransman, geboren in de VS, is de vlaggendrager van de Franse ploeg. Die erebaan heeft hij onder meer verdiend met een viertal wereldtitels en, nog belangrijker, olympisch goud op de kleine schans in Vancouver. Tot Frenzel hem vorig seizoen van de troon stootte, domineerde Lamy Chappuis drie jaar lang de Noordse combinatie. Hij wil zijn titel uiteraard prolongeren in Sotsji, maar weet zelf ook dat het een zware strijd gaat worden.

Magnus Moan (Noorwegen)

Met 26 olympische medailles (waarvan 14 goud) zijn de Noren verreweg het succesvolst in de geschiedenis van de noordse combinatie. Ook nu hebben ze een aantal grote kanshebbers op eremetaal. De 30-jarige Magnus Moan won in Turijn al zilver en brons, werd vervolgens regelmatig tweede en derde op wereldkampioenschappen en stelde vier jaar later teleur in Vancouver. Nu is hij goed in vorm. Sotsji is misschien wel zijn laatste kans om eindelijk een grote titel te pakken. Zijn landgenoot Mikko Kokslien is een geduchte concurrent. Samen moeten ze in de landenwedstrijd goud kunnen pakken.

Akito Watanabe (Japan)

Akito Watanabe is de oudste van twee Japanse broertjes, die beiden in actie komen in Sotsji. De 25-jarige Akito deed ook al mee in Turijn en Vancouver, zijn drie jaar jongere broert Yoshito maakt zijn debuut. De broers hebben veel aan elkaar: Akito geeft zijn broertje advies over het langlaufen, Yoshito kan weer beter uit de voeten op de schans. Akito, al eens tweede en derde in het wereldbeker-klassement, maakt normaal gesproken kans op een medaille. Het is alleen de vraag of hij op tijd is hersteld van de zware griep die hij begin januari opliep.

Bill Demong (Verenigde Staten_

In Sotsji zal de 33-jarige Bill Demong niet voor heldendaden kunnen zorgen, maar de regerend olympisch kampioen op de grote schans blijft een opvallende verschijning binnen de noordse combinatie. Hij doet alweer voor de vijfde keer mee aan de Spelen. In Vancouver zorgde hij voor het eerste Amerikaanse goud in de geschiedenis van de noordse combinatie. Dat was zó bijzonder dat hij bij de sluitingsceremonie de vlag mocht dragen. De laatste jaren haalt Demong alleen nog ereplaatsen met de Amerikaanse ploeg.

STER reclame