NOS NieuwsAangepast

Wadden tegen windmolenpark

De vijf waddeneilanden zijn fel tegen een windmolenpark voor de kust van Ameland en Schiermonnikoog. Dat staat in een brief die burgemeester Albert de Hoop van Ameland namens alle vijf de eilanden heeft geschreven aan minister Kamp van Economische zaken.

Bos van masten

Volgens de Hoop komen op zo'n drie kilometer uit de kust ongeveer 150 windmolens van elk 140 meter hoog te staan en wordt het windmolenpark zo'n zes kilometer breed.

"Het wordt een bos aan masten, dat zelfs vanaf het vasteland te zien is. En 's avonds is het disco, met al die knipperende lampjes er bovenop. Bovendien is de Waddenzee één van de belangrijkste vogelgebieden van Europa, de eilanden vrezen dat dat het turbinepark een grote gehaktmolen wordt" , zegt De Hoop.

Werelderfgoedlijst

De waddeneilanden staan op de Werelderfgoedlijst en volgens het Eilander College, waar de eilanden in vertegenwoordigd zijn, gaat het windturbinepark "in tegen alle nationale- en internationale afspraken die de afgelopen jaren zijn gemaakt". Bovendien zijn de burgemeesters bang dat ongeveer 20 procent van de toeristen Ameland de rug zullen toekeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl