NOS NieuwsAangepast

Meer ouders in de achtertuin

Mensen die zorg nodig hebben moeten langer zelfstandig thuis wonen, maar de komende jaren zijn er nog niet genoeg geschikte woonvormen beschikbaar. Daarom zien ondernemers brood in een flexibele oplossing: mobiele, tijdelijke minihuisjes om vader of moeder in de eigen achtertuin te verzorgen. Zeker vijftien bedrijven zijn actief in deze voorzichtig opkomende markt, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Mantelzorgwoningen zijn kleine huisjes of units die tijdelijk worden geplaatst in een tuin. Ze worden gebruikt als woonruimte voor mensen die zorg nodig hebben. Als de extra woonruimte niet meer nodig is, worden die weer weggehaald. De vorm van de huizen verschilt sterk: van echte tuinhuizen of vakantiechalets tot mobiele containers.

Woningcorporaties

Pasaan, het bedrijf dat als eerste een mobiele mantelzorgwoning introduceerde in Nederland, zag het afgelopen jaar een vervijfvoudiging van de vraag. Inmiddels heeft het bedrijf tientallen mantelzorgwoningen geplaatst.

Pasaan ziet ook een toename in de interesse van woningcorporaties: "Die kopen onze huisjes en verhuren ze voor een klein prijsje aan mensen die mantelzorg verlenen," zegt Ruud Dirkse. "Maar voor grootschalige investeringen zijn ze nog huiverig."

Meer aanbieders

Pasaan heeft het grootste marktaandeel in handen, maar is niet meer de enige aanbieder. Zeker vijftien bedrijven zijn nu actief en allemaal zien ze de vraag toenemen.

"Wij zijn pas net begonnen en krijgen vier à vijf aanvragen per week", zegt Thuis aan Huis. "In het laatste kwartaal van 2013 zagen we de aanvragen van twee per jaar ineens toenemen naar drie per dag", aldus een woordvoerder van Prefab Systeembouw.

Knelpunten

Marc Geboer van GenG Unitservices merkt dat gemeenten de afgelopen drie maanden makkelijker vergunningen verstrekken. "Zij beseffen wat de kabinetsplannen gaan betekenen en werken steeds sneller mee aan onze mantelzorgoplossing. In de afgelopen maanden hebben we het ene na het andere huis geplaatst, daarvoor geen een. We zijn nu bezig ons assortiment uit te breiden."

Struikelblok voor de bedrijven is de huidige wetgeving. Nu verschilt het per gemeente of regio of er een vergunning komt. Het kabinet wil het bijplaatsen van mantelzorgwoningen in de loop van 2014 nog makkelijker maken en onder bepaalde voorwaarden vergunningsvrij. De verwachting is dat de markt voor mobiele mantelzorgwoningen dan een hoge vlucht kan nemen.

Kangoeroewoningen

Naast de mobiele mantelzorgwoningen zijn er meer initiatieven voor langer thuiswonen. Zo zijn er tientallen kangoeroewoningen gebouwd, waarbij ouderen in een aparte woonruimte aan huis kunnen wonen. Ook komen er steeds meer woongroepen en serviceflats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl