NOS NieuwsAangepast

Politie traint voor top Den Haag

Politie en inlichtingendiensten houden er rekening mee dat honderden extreem-linkse demonstranten uit Duitsland en andere landen in maart naar Den Haag komen tijdens de Nuclear Security Summit (NSS). Foto's van het zogenoemde Zwarte Blok worden onder agenten verspreid met de mededeling dat de betrokken personen slechts vier uur van Den Haag wonen.

De NSS wordt gehouden op 24 en 25 maart in het World Forum in Den Haag. Het wordt de grootste internationale conferentie die ooit in Nederland is gehouden. De Amerikaanse president Barack Obama is een van de bijna 60 wereldleiders die aanwezig zijn. Ook president Poetin en bondskanselier Merkel worden verwacht. Bij politie, justitie en inlichtingendiensten zijn alle verloven ingetrokken. Het is de grootste veiligheidsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis.

Oefening

Deze week is de Mobiele Eenheid begonnen met speciale trainingen gericht op de top. De oefeningen worden gehouden op het defensieterrein de Harskamp op de Veluwe. Pottenkijkers en camera's worden op afstand gehouden omdat er nieuwe technieken worden geoefend die de politie nog niet wil prijsgeven. Aan de trainingen doen 22 pelotons ME uit het hele land mee.

Ook Defensie levert personeel voor de oefeningen die tot 14 februari duren. Opvallend is verder de deelname van 75 Duitse politiemensen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met een van de scenario's waar politie en inlichtingendiensten rekening mee houden: de komst van honderden extreem-linkse demonstranten uit Duitsland en Italië. Deze actievoerders zijn berucht omdat ze confrontatie tegen de politie niet schuwen.

Zwarte Blok

Onlangs nog kwam het Zwarte Blok, zo genoemd omdat ze vaak in het zwart gekleed en gemaskerd de politie tegemoet treden, in het nieuws vanwege rellen in Hamburg. Het Zwarte Blok raakt ook ieder jaar op 1 mei slaags met extreem rechts en de politie in verschillende Duitse steden.

In Nederland is extreem-links minder groot en goed georganiseerd dan in bijvoorbeeld Duitsland. Maar in Den Haag zijn volgens de inlichtingendiensten wel enkele tientallen linkse actievoerders gelinkt aan het Zwarte Blok. Ook is geconstateerd dat er contacten zijn tussen Nederlandse links-extremisten en hun buitenlandse geestverwanten. Nederlandse links-extremisten hebben bijvoorbeeld ook deel genomen aan demonstraties in Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl