Straf ex-burgemeester Offermanns

Aangepast

Oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen is veroordeeld voor "passieve ambtelijke omkoping", het ontvangen van informatie over de procedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. De rechter heeft hem een taakstraf van 120 uur opgelegd. Dat is conform de eis van het openbaar ministerie.

Volgens de rechtbank in Rotterdam hebben andere kandidaten voor de burgemeesterspost geen gelijke kans gekregen en is het vertrouwen in de overheid geschaad.

Offermanns kreeg vertrouwelijke informatie van zijn partijgenoot Jos van Rey, toen nog wethouder voor de VVD in Roermond en adviseur van de selectiecommissie. Daardoor is de commissie opgelicht, zei het OM tijdens de behandeling van de zaak.

Volgens de rechter had Offermanns moeten weten dat dit niet kon, maar heeft hij er niets van gezegd. Pas later, toen duidelijk werd dat er meer verdenkingen tegen Van Rey waren, heeft hij zich teruggetrokken als kandidaat.

Gewenste antwoorden

Offermanns was burgemeester van Meerssen en in de race om burgemeester van Roermond te worden. Eerder schoof hij Van Rey naar voren als kandidaat voor Gedeputeerde Staten van Limburg. Dat zou hij hebben gedaan in ruil voor informatie over de sollicitatieprocedure, maar de rechtbank acht dit niet bewezen.

Volgens Offermanns is het niet vreemd dat hij met Van Rey over zijn kandidatuur sprak, zei hij tijdens de behandeling van de zaak. De twee hadden intensief contact omdat Van Rey naast wethouder van Roermond ook voorzitter van de VVD in Limburg was. Hij ontkende dat hij Van Rey had omgekocht.

Belangenverstrengeling

Volgens het OM moet het belang van de gemeente en de inwoners vooropstaan en moet de bestuurlijke integriteit boven elke twijfel verheven zijn.

Tijdens de behandeling van de zaak werd een getapt telefoongesprek afgespeeld, waarin te horen was dat Van Rey Offermanns enkele vragen van de commissie doorspeelde. Volgens de officier van justitie wisten ze heel goed dat alle informatie over de benoeming vertrouwelijk was.

De informatie over Offermanns kwam naar boven tijdens onderzoek van de Rijksrecherche naar Van Rey. Hij wordt onder meer verdacht van ambtelijke corruptie en witwassen.

STER Reclame