NOS NieuwsAangepast

"Konijn moet uit oor beeld Mandela"

Een bronzen konijn dat in het oor van een gigantisch standbeeld van Nelson Mandela is verstopt, moet daar zo snel mogelijk worden weggehaald. Dat wil de regering van Zuid-Afrika.

Een dag na de begrafenis van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, werd het bronzen standbeeld van negen meter hoog onthuld in Pretoria. Het beeld staat in de tuinen van het regeringsgebouw.

Haastklus

Kort na de onthulling viel op dat er in het rechteroor van het beeld een klein bronzen konijntje zit. De kunstenaars Andre Prinsloo en Ruhan Janse van Vuuren zeggen dat ze onder grote druk van de overheid stonden om het beeld op tijd te leveren. Het konijn staat symbool voor de haast waarmee de klus moest worden geklaard.

Ook moet het bronzen diertje worden gezien als een soort handtekening van de kunstenaars. Die mochten van de opdrachtgevers niet in het beeld graveren dat zij de makers zijn.

Verrekijker

"Dit kleine symbool doet niets af aan het standbeeld", zegt Prinsloo. "Je hebt een telelens of een verrekijker nodig om het konijn te zien."

De regering denkt daar anders over en wil dat het diertje wordt weggehaald om het beeld zijn waardigheid weer terug te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl