Minister Opstelten zal niet langer de advocaatkosten in de strafrechtelijke procedures tegen ex-topambtenaar Demmink betalen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong daar gisteren al op aan, nadat het Hof in Arnhem had bepaald dat Demmink moet worden vervolgd voor verkrachting.

Opstelten schrijft dat hij "meent dat nu de voormalige secretaris-generaal als verdachte wordt onderworpen aan een strafrechtelijk onderzoek er reden is de vergoeding van de kosten te beëindigen".

De kosten van de civielrechtelijke procedure die tegen het AD loopt, blijft Opstelten wel vergoeden. "Deze procedure is met mijn instemming gestart op een moment dat de betrokkene nog als SG in dienst was bij mijn ministerie", schrijft Opstelten.

Geruchten

Als Demmink in deze zaak getuigen wil laten horen, worden de kosten daarvan niet vergoed. Demmink startte de procedure tegen het AD wegens "onjuiste berichtgeving".

Tot nu toe heeft het ministerie veel van de juridische kosten van Demmink betaald. Over seksueel misbruik door de vroegere secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie doen al tijden geruchten de ronde, maar bewijzen waren er niet.

Opstelten schrijft in zijn brief verder dat "de kosten van de strafrechtelijke procedure mogelijke alsnog vergoed kunnen worden, maar dat dat afhankelijk is van de uitkomsten van de strafrechtelijke procedure".

STER reclame