"Borstkankerscreening voldoet"
De Gezondheidsraad zegt dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker een belangrijke rol speelt bij de daling van de sterfte aan de ziekte. De raad erkent dat er ook nadelen aan de screening kleven: soms vinden er onnodige behandelingen plaats en soms worden vrouwen onnodig ongerust gemaakt. Al met al stelt de raad dat de voordelen van het onderzoek opwegen tegen de nadelen.
Naar aanleiding van de kritiek op borstkankerscreening vroeg minister Schippers de Gezondheidsraad om een advies.
Sterftedaling
In het rapport van de raad staat dat tussen 1987 en 2012 de sterfte aan borstkanker bij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar met 34 procent is afgenomen. De helft daarvan schrijft de raad toe aan de betere behandelingsmethoden en de andere helft aan het bevolkingsonderzoek.
Behalve de twee genoemde nadelen komt het ook voor dat iemand in de twee jaar tussen de screenings toch borstkanker krijgt. De screening kan borstkanker niet volledig uitsluiten, stelt de Gezondheidsraad vast.
Verbeteringen
De raad vindt wel dat vrouwen die ten onrechte een positieve uitslag krijgen beter begeleid moeten worden. Ook moet het programma verbeterd worden voor vrouwen bij wie een klein risico op borstkanker is geconstateerd. Meestal is dan een nieuw mammogram voldoende en hoeft geen weefsel te worden afgenomen voor onderzoek.