NOS NieuwsAangepast

Uitspraak zaak Poch uitgesteld

De rechtbank in Den Haag geeft advocaat Knoops en de Staat der Nederlanden twee dagen de tijd om tot een vergelijk te komen in de zaak van Julio Poch. Als de partijen er niet uitkomen, volgt een uitspraak van de rechtbank over de eis van Knoops.

Knoops wil dat Nederland meebetaalt aan de verdedigingskosten van zijn cliënt; de oud-Transavia-piloot die in Argentinië terechtstaat wegens medeplichtigheid aan moord tijdens het Videla-regime.

Slepende zaak

De in Nederland wonende Poch werd in 2009 bij Madrid gearresteerd en in 2010 door Spanje aan Argentinië uitgeleverd. Het proces tegen hem en andere verdachten zal nog jaren duren.

Knoops staat Poch vanuit Nederland bij en heeft al 1300 uur aan de zaak besteed, wat bij een standaardvergoeding van 100 euro per uur een kostenpost van 130.000 euro oplevert. Poch kan dat niet betalen.

Medeverantwoordelijk

Knoops eiste vandaag in een kort geding dat Nederland meebetaalt omdat Poch nooit terecht zou hebben gestaan, als het Openbaar Ministerie hem niet aan de Argentijnen had aangeboden.

Knoops is bereid het aantal te declareren uren terug te brengen tot 300, maar wil dat het OM ook over de brug komt. De landsadvocaat kon tijdens het proces niet zeggen of het OM bereid is om mee te betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl