NOS NieuwsAangepast

Hof: OM moet Demmink vervolgen

Het gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat het Openbaar Ministerie de vroegere topambtenaar van Justitie Joris Demmink moet vervolgen voor verkrachting.

Twee Turkse mannen die via een artikel-12-procedure wilden bereiken dat hij vervolgd zou worden, hebben van het hof gelijk gekregen.

Voldoende verdenking

Het OM gaat nu onderzoeken of bewezen kan worden dat de twee mannen zijn verkracht door Demmink. Als dat zo is, kan het OM besluiten dat hij voor de rechter moet verschijnen.

Het hof zegt dat er voldoende verdenking is om de beschuldigingen te onderzoeken. Het hof in Arnhem, dat de zaak deed op verzoek van het hof in Den Bosch, wil niet zeggen welke aanknopingspunten er zijn voor de verdenking.

Volgens de advocaat van de beklaagden moet het misbruik gebeurd zijn in de jaren 90 in Turkije, tijdens dienstreizen van Demmink. Volgens Demmink is hij na 1989 niet meer in Turkije geweest, maar dat staat niet onomstotelijk vast.

Daarom komt er een nieuw onderzoek. Dat staat onder leiding van een rechter-commissaris en niet van een officier van justitie. Demmink was van 2002 tot en met 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie zegt dat het al twee keer eerder onderzoek naar de zaak heeft gedaan. Toen werd geconcludeerd dat er te weinig bewijs was tegen Demmink.

Het OM is verrast dat er desondanks opnieuw een onderzoek moet komen. "We zijn niet optimistisch over de uitkomst, maar moeten het nieuwe onderzoek een eerlijke kans geven", zei woordvoerder Remko van Tooren in het NOS Radio 1 Journaal.

Het nieuwe onderzoek richt zich onder andere op de vraag of Demmink na 1989 nog in Turkije geweest is. Ook wordt een Turkse politieman gehoord, die mogelijk een rol gespeeld heeft bij de strafbare feiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl