Emotioneel pleidooi voor Poch

Aangepast

Advocaat Geert-Jan Knoops beleefde een ongewoon emotioneel moment aan het begin van het kort geding dat hij namens zijn cliënt Julio Poch in Den Haag voert tegen de Staat.

Toen hij vertelde dat hij Poch gisteravond nog gesproken had, viel Knoops langdurig stil. De rechter stelde voor de zitting even te schorsen, maar dat vond de raadsman niet nodig. Kort daarop hernam hij zich. " Dit overkomt me niet vaak", zei hij.

Dodenvluchten

Oud-Transavia-piloot Julio Poch staat in Argentinië terecht omdat hij ervan wordt verdacht dat hij tijdens het militaire bewind heeft meegewerkt aan dodenvluchten. Daarbij werden tegenstanders van de junta verdoofd en boven zee uit een vliegtuig gegooid.

In het kort geding van vandaag eist Knoops namens Poch dat Nederland meebetaalt aan de kosten van de verdediging, omdat de piloot zonder betrokkenheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie nooit in Argentinië in de gevangenis had gezeten.

"Nederland heeft zelf in juli 2008 contact opgenomen met de Argentijnse onderzoeksrechter en hem op een presenteerblaadje aangeboden. Poch was daar helemaal niet bekend. Bovendien heeft Nederland op onjuiste en misleidende wijze informatie verzameld en overgedragen aan de Argentijnen'', zo stelt Knoops.

Waarom?

"Waarom kijken we hier weg ?" vroeg Knoops zich af. "Overal ter wereld komen we op voor de mensenrechten. Met onze militairen in Irak, Afghanistan en nu Mali. We ondersteunen Greenpeace, geweldig allemaal. Maar waarom hier niet?"

Poch is voor zijn proces afhankelijk van giften en liefdadigheidsinstellingen. Knoops zegt dat zijn kantoor al zeker 300 uur in de zaak heeft gestoken, terwijl Nederland volgens hem verantwoordelijk is voor de situatie waarin Poch is beland.

Hij werd in 2009 in Spanje gearresteerd en uitgeleverd aan Argentinië. Sindsdien zit hij in voorarrest. Dat is in oktober 2013 met zeker een jaar verlengd.