NOS NieuwsAangepast

Gezocht: zwarte weduwe in Sotsji

Ruzanna Ibragimova | Russische politie

De politie in Sotsji is op zoek naar zwarte weduwe Ruzanna Ibragimova, een vrouw die misschien van plan is om een aanslag te plegen tijdens de Olympische Winterspelen. Ze zou Sotsji zijn binnengekomen voordat de stad werd afgesloten.

De politie deelt in Sotsji posters en flyers uit met haar foto. Daarop staat dat ze een groot litteken op haar wang heeft en haar elleboog niet kan buigen.

Aanslagen tijdens OS

De 22-jarige Ibragimova, ook wel Salima genaamd, is sinds vorige maand niet meer gezien in haar huis in Dagestan. Ze is een 'zwarte weduwe', de vrouw van een omgekomen militante moslim uit de Kaukasus. De politie denkt dat ze zo'n tien dagen geleden is aangekomen in Sotsji.

Ibragimova is verbonden aan terroristenleider Doku Umarov, die heeft gedreigd aanslagen te plegen tijdens de Olympische Spelen. Hij is een van de meest gezochte mannen van Rusland. Naast Ibragimova zouden er nog drie andere zwarte weduwen gezocht worden.

Zwarte weduwen

De zwarte weduwen maken een opmerkelijk groot deel uit van de terroristen in de Kaukasus. Ze waren betrokken bij grote aanslagen, zoals de gijzeling in Beslan en de aanslag op een theater in Moskou. Onlangs zou er ook al een weduwe, Oksana Aslanova, betrokken zijn bij de aanslag op het treinstation van Volgograd. Zij werd al sinds juni 2012 gezocht. Volgens verschillende media was ze twee keer getrouwd met een moslimrebel die omkwam.

In Tsjetsjenië zijn er tienduizenden mannen vermoord of verdwenen. Volgens de New York Times hebben de vrouwen vaak een trauma, zoals de dood van een kind of een familielid door Russische veiligheidstroepen. Of zijn ze verkracht. De zelfmoordaanslagen zijn een manier om uit de ellende te komen. De Russische autoriteiten zeggen dat de vrouwen soms gedrogeerd zijn. Sommigen doen onder druk mee aan de aanslagen.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl