NOS NieuwsAangepast

Bibliotheek gaat e-books uitlenen

Bibliotheken beginnen vandaag een service om e-books te downloaden. In het systeem staan 5000 e-books. Mensen die lid zijn van de bibliotheek kunnen de boeken voorlopig gratis downloaden. Minister Bussemaker zal vanochtend in Den Haag het eerste e-book downloaden.

Vanaf april zijn de boeken van drie jaar en ouder nog steeds gratis. Voor nieuwere e-books moet worden betaald. Het gaat dan om een bedrag van 20 euro voor 18 boeken.

Beveiligd

Volgens de bibliotheken zijn de e-books speciaal beveiligd. Na drie weken zijn ze niet meer leesbaar.

De Stichting Bibliotheek.nl zegt dat er veel behoefte is aan e-books. Vorig jaar werden er via een speciale app tijdens de zomervakantie ruim 500.000 e-books gelezen.

Problemen

Het gaat slecht met de bibliotheken in Nederland. Drie jaar geleden waren er nog 1000, nu zijn er nog 800. De commissie-Cohen deed onderzoek naar de toekomst van de bibliotheken.

Volgens de commissie zal het sluiten van bibliotheken leiden tot meer mensen die problemen hebben met lezen, slechter onderwijs en minder gemeenschapszin. De commissie vindt dat de bibliotheek naast school de plek moet zijn om informatie te vinden en dingen te leren. De bibliotheken zullen daarvoor meer samenwerken.

De conclusies van de commissie worden vandaag aangeboden aan minister Bussemaker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl