NOS NieuwsAangepast

"Staatsieportret koning is plagiaat"

De maker van een van de nieuwe staatsieportretten van koning Willem-Alexander wordt beschuldigd van plagiaat. Dat meldt NRC Handelsblad.

Kunstenares Iris van Dongen heeft een portret van de koning nagetekend dat fotograaf Koos Breukel in 2012 maakte. Van Dongen krijgt van het Mondriaan Fonds 80.000 euro voor haar staatsieportret. Breukel noemt het tegenover de krant "gesubsidieerd plagiaat".

Ook de andere kunstenaars maakten gebruik van bestaande foto's. Van Dongen vroeg volgens NRC Handelsblad geen toestemming van de fotograaf. Breukel vindt dat ze dat wel had moeten doen. "En ze had moeten zeggen: als ik de opdracht krijg, kun je me een rekening sturen."

Schetsontwerp

Het Mondriaan Fonds schrijft in een reactie dat alle kunstenaars zich bij het maken van de voorstudies lieten inspireren door bestaande portretten. De koning heeft niet voor de kunstwerken geposeerd.

Het fonds zal bij het ontwerp van Van Dongen vermelden dat het werk geïnspireerd is op een foto van Breukel. Het werk van Van Dongen is een schetsontwerp. Het uiteindelijke staatsieportret zal er anders uitzien.

Drie vrouwen

Donderdag werd bekend dat drie vrouwelijke kunstenaars zijn uitgekozen om een staatsieportret van de koning te maken. De drie werden geselecteerd uit twaalf kunstenaars die een schetsontwerp van hun staatsieportret mochten inleveren.

De staatsieportretten zijn naar verwachting in het voorjaar klaar. Ministeries, provincies, gemeenten en andere belangstellenden kunnen ze dan bestellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl