NOS NieuwsAangepast

Rutte bemiddelt in liberale kwestie

VVD-leider Rutte heeft vanochtend tijdens een bemiddeling tussen Guy Verhofstadt en Olli Rehn een interne strijd binnen de Europese liberalen beslecht.

De afgelopen weken waren de Belg Guy Verhofstadt en de Fin Olli Rehn verwikkeld in een interne verkiezingsstrijd.

Nieuwe voorzitter

Beiden stelden zich namens de Europese liberalen beschikbaar om José Manuel Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. En aan die dreigende tweespalt binnen de Europese liberalen is vandaag een einde gekomen.

In een verklaring van de overkoepelende partij van de Europese liberalen staat dat de twee gezamenlijk campagne gaan voeren voor de Europese verkiezingen in mei, maar dat Verhofstadt kandidaat is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Olli Rehn is beschikbaar voor een andere hoge post.

Tweestrijd

Bij de bemiddeling door Rutte vanochtend in Den Haag waren Verhofstadt en Rehn aanwezig. Ook de leider van de Duitse liberalen Christian Lindner was erbij. Rutte (pro-Verhofstadt) en Lindner (pro-Rehn) hadden van de Europese liberale partij ALDE de opdracht gekregen een oplossing te vinden.

Onder de liberalen in Europa dreigde een tweestrijd te ontstaan. Verhofstadt, fel debater en oud-premier van België, staat bekend om zijn pleidooi voor een federaal Europa. De stugge Fin Rehn, tijdens de eurocrisis bekend geworden als Europees begrotingstsaar, vaart een veel behoudender koers. Vorige week lekte een e-mail uit waaruit bleek dat Olli Rehn weigerde met Verhofstadt in debat te gaan.

Laatste woord

Het compromis wordt op 1 februari aan de leden van alle Europese liberalen partijen voorgelegd. Zij hebben het laatste woord. Zowel de VVD als D66 behoren tot de ALDE-partij.

Overigens is het nog maar de vraag of Verhofstadt voorzitter van de Europese Commissie zal worden, het is waarschijnlijker dat de christendemocraten of sociaaldemocraten de voorzitter leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl