NOS NieuwsAangepast

Zorgen over Brits patiëntdossier

Britse verzekeraars en de farmaceutische industrie krijgen later dit jaar toegang tot de gegevens van een nieuw elektronisch patiëntendossier. Verschillende privacy-experts maken zich nu zorgen dat de Britten niet meer kunnen zien wie er allemaal inzage heeft in hun medische gegevens.

Het elektronisch patiëntendossier komt in maart online en bevat dossiers van ziekenhuizen en huisartsen. Het beheer ligt bij de National Health Service (NHS), het openbare gezondheidsstelsel van Groot-Brittannië.

Commerciële partijen kunnen een aanvraag doen om toegang te krijgen tot die enorme hoeveelheid data. Na goedkeuring mogen ze tegen betaling geanonimiseerde gegevens gebruiken voor het verbeteren van de zorg.

'Identificatie mogelijk'

Een woordvoerder van de NHS zegt tegen dagblad The Guardian dat er een klein theoretisch risico is dat de bedrijven met die data individuele patiënten kunnen identificeren. Dat komt doordat zorgverzekeraars en farmabedrijven ook eigen patiëntengegevens hebben. "Met veel data kan je mensen identificeren. Het hangt er helemaal vanaf hoe ze die gegevens gaan gebruiken", zegt Mark Davies van de NHS.

Volgens Davies is het noodzakelijk om de gegevens ook met bedrijven te delen, omdat zij steeds vaker NHS-diensten leveren, zoals particuliere ziekenhuizen. Mensen kunnen overigens weigeren hun dossiers te delen door dat aan hun arts duidelijk te maken.

Controle

Patiëntenvereniging medConfidential ziet niets in het NHS-plan. "Het is een van de grootste angsten van mensen dat hun medische gegevens voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Dat verzekeraars die informatie gebruiken om mensen uit te sluiten of dat werkgevers inzage krijgen", zegt hij in de krant.

Een NHS-adviseur vindt dat het systeem wel duidelijk moet maken wie de patiëntgegevens heeft gebruikt, zodat mensen kunnen nagaan wat er met hun dossier is gebeurd.

De NHS komt later deze week met een analyse van de privacyrisico's van het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl