Een vleermuis zo groot als een duim is van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland gevlogen. Daarmee is voor het eerst aangetoond dat de dieren de Noordzee kunnen oversteken.

De ruige dwergvleermuis (pipistrellus nathusii) was in 2012 geringd in de Engelse stad Blagdon, vlak bij Bristol. De resten van het diertje werd eind vorig jaar ontdekt in Friesland, op zo'n halve kilometer van de kust.

Teddy Dolstra van de vleermuiswerkgroep Friesland vond het dode vleermuisje tijdens een routinecontrole in een boerderij in Franekeradeel.

GPS

Tot nu toe wisten deskundigen niet of de dieren de reis van zo'n 600 kilometer over de Noordzee konden maken. Ze zijn te klein om de GPS-apparaatjes mee te dragen, die soms aan vogels worden bevestigd om hun reizen te kunnen monitoren.

Het was al bekend dat de dwergvleermuizen zowel in Engeland als op het Europese vasteland voorkomen. Ook was al duidelijk dat ze vaak grote afstanden afleggen, maar dus niet dat ze ook de zee kunnen oversteken.

Deskundigen zijn opgetogen over de vondst. Bij Blagdon zijn maar 34 vleermuizen geringd; dat een daarvan de oversteek ondanks windmolenparken en andere gevaren onderweg heeft gered vinden de deskundigen bijzonder.

STER reclame