Skiërs en snowboarders die buiten de piste een ongeluk krijgen, zijn lang niet altijd verzekerd. Sommige verzekeraars keren alleen uit als er ter plekke een gids of skileraar is. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars laten weten in KRO Brandpunt.

Volgens de Consumentenbond realiseren veel wintersporters zich niet dat wie buiten de piste een ongeluk krijgt, voor hoge kosten kan komen te staan. De behandeling in het ziekenhuis is meestal wel gedekt door de zorgverzekering, maar dat geldt niet voor de overige kosten.

"Een traumahelikopter kost al gauw 3000 euro, een gipsvlucht 1000 tot 5000 euro, afhankelijk van of je kan zitten of moet liggen. Dus dat kan aardig oplopen", zei een woordvoerder van de Consumentenbond in Brandpunt.

Skiniveau

Wintersporters wagen zich steeds vaker buiten de piste, maar zijn zich meestal nauwelijks bewust van de gevaren, concludeert directeur Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging.

Vaak overschatten Nederlanders volgens hem hun eigen skiniveau. "Nederlanders willen hun eigen skiniveau nog wel eens overschatten. Ik ski al 10 jaar, betekent eigenlijk 10 weken, dan ben je echt geen doorwrochte skiër."

Lawinepieper

Buiten de piste zouden wintersporters volgens hem standaard een lawinepieper, sonde en een schep bij zich moeten hebben.

Door ongunstige sneeuwomstandigheden in de Alpen zijn er dit seizoen bij off-piste skiën al 22 lawinedoden gevallen.

STER reclame