NOS SchaatsenAangepast

Michel Mulder pakt tweede WK-titel

Michel Mulder is in het Japanse Nagano voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen sprint geworden. De schaatser van team beslist.nl gaf zijn leidende positie in de laatste 1.000 meter niet meer uit handen.

Mulder finishte in een derde tijd op de afsluitende afstand (1.09,96) en dat was ruim voldoende voor de eindzege. Shani Davis greep het zilver na een ijzersterke tweede 1.000 meter. De tweevoudig olympisch kampioen won in 1.08,96. Het brons ging naar Daniel Greig na de vijfde plek op de 1.000 meter. Greig is de teamgenoot van Mulder bij beslist.nl. Het tweetal kent elkaar ook van het inline-skaten.

Mulder evenaart Wennemars

Mulder werd vorig jaar in Salt Lake City ook wereldkampioen. Hij debuteerde toen op het WK sprint. Mulder evenaart Erben Wennemars, die ook twee keer in zijn schaatsloopbaan wereldkampioen werd (2004 en 2005). In 1998 was Jan Bos de eerste Nederlandse mondiale kampioen.

Het is voor het derde jaar op rij dat een Nederlander wereldkampioen sprint is. In 2012 snelde Stefan Groothuis naar de eindzege. Hij was nu afwezig, omdat hij zich volledig richt op de Olympische Spelen in Sotsji.

Ronald Mulder zakt naar plek zes

Ronald Mulder had voor aanvang van de laatste race nog zicht op het podium, maar een zesde plek op de 1.000 meter (1.10,59) was niet genoeg voor een medaille. De tweelingbroer van Michel eindigde in het eindklassement op de zesde positie.

Kjeld Nuis moest op de slotafstand genoegen nemen met de vierde tijd (1.09,99). Het leverde hem de vijfde plek in de eindrangschikking op. Denis Koezin volbracht de vierde rit van het weekend in een tweede tijd. De wereldkampioen op de 1.000 meter klokte 1.09,54.

Bekijk het eindklassement van het WK sprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl