NOS NieuwsAangepast

Zaak villamoord mogelijk herzien

Naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit van Maastricht over de Arnhemse villamoord in 1998 bekijkt advocaat Van der Biezen of de zaak moet worden herzien. Negen mannen werden veroordeeld voor het doodschieten van een 63-jarige vrouw in een villa in Arnhem. Zij zaten straffen uit van vijf tot twaalf jaar. Een van de veroordeelden pleegde in de gevangenis zelfmoord.

Van der BIezen is advocaat van één van de veroordeelden. Hij vindt het meer dan de moeite waard om het dossier nog eens goed in te duiken. "Tijdens de zaak was er al wel duidelijk dat er iets niet helemaal goed was. Nu komt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen van de Universiteit van Maastricht er ook mee aan in zijn onderzoek".

De advocaat gaat eerst zelf het dossier nog eens doorspitten en dan contact opnemen met Van Koppen. Contact met de advocaten van de andere verdachten heeft hij al. "Waarschijnlijk zal het wel tot een herzieningszaak komen."

Door het hoofd geschoten

In september 1998 werd in een villa in Arhem een 63-jarige vrouw door een groep overvallers gedwongen op bed te gaan liggen. Daar werd zij door het hoofd geschoten. Een vriendin die op bezoek was, moest er naast liggen. Zij raakte zwaargewond. De buit bestond uit wat bankpasjes en een portemonnee.

Negen verdachten stonden voor de rechter op verdenking van de moord. Acht ontkenden de moord te hebben gepleegd. De andere verdachte bekende.

Valse bekentenissen

De Universiteit van Maastricht zegt nu, na onderzoek, dat het vonnis in de Arnhemse villamoord gestoeld is op een valse bekentenis. Ook zouden de verdachten onder grote druk zijn gezet.

Volgens de onderzoekers is er sprake van een rechterlijke dwaling, te vergelijken met de Puttense moordzaak en de Schiedammer parkmoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl