NOS NieuwsAangepast

"Acties Groningen gaan door"

De Groninger Bodem Beweging gaat door met actievoeren. Dat werd vandaag bekendgemaakt op een bijeenkomst in Stedum. De beweging is ontevreden over de kabinetsplannen voor de gaswinning die gisteren werden gepresenteerd.

De actiegroep blijft manifestaties en andere acties organiseren, omdat ze meer verregaande maatregelen wil. "Eind januari zijn er hoorzittingen van de energiewoordvoerders uit de Tweede Kamer en we hopen gaten te schieten in hun standpunten, vooral die van de PvdA-fractie", zegt Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging.

"Onaanvaardbaar"

De Groninger Bodem Beweging vindt de veiligheidsrisico's te hoog. In de kabinetsplannen wordt de komende drie rekening gehouden met een beving van 4,1 op de schaal van Richter. De actiegroep vindt dat onaanvaardbaar. Ook vindt de groep het aan Groningen toegekende bedrag van 1,2 miljard euro veel te laag.

Naast actievoeren gaat de Groninger Bodem Beweging bezwaar indienen bij de Raad van State. Volgens de woordvoerder maken ze een kans omdat minister Kamp een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) naast zich neer heeft gelegd.

"Geen fluit"

De SodM had geadviseerd om de gaswinning bij Loppersum volledig stil te leggen vanwege de veiligheid, maar in de kabinetsplannen wordt de winning met slechts 80 procent teruggebracht. De SodM is overigens zelf wel tevreden met dit onderdeel van het kabinetsbesluit.

Gaswinning wordt verplaatst van Loppersum naar omliggende gebieden. "En die plaatsen staan ondergronds met elkaar in verbinding, dus op den duur maakt het misschien wel geen fluit uit", zegt van der Knoop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl