NOS NieuwsAangepast

Kamp: waardedaling door bevingen

Minister Kamp heeft voor het eerst erkend dat woningen in het Groningse aardbevingsgebied door de bevingen in waarde zijn gedaald, los van de vraag of ze aantoonbare schade hebben.

De daling vond volgens hem plaats in het derde kwartaal van 2013. Hij noemde de waardedaling "significant". Hoe groot dat precies is, zei hij er niet bij.

Kamp komt de bewoners van het gebied die hun huis verkopen tegemoet door hun een schadevergoeding aan te bieden.

Voor iedereen

De Groningse advocaat Huitema zegt dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verplicht is om alle huizenbezitters in het aardbevingsgebied te compenseren, of zij hun woning verkopen of niet.

De NAM is aansprakelijk voor de schade die zij door gaswinning veroorzaakt, zegt hij. Hij verwijst daarbij naar rechterlijke uitspraken dat schade die wordt veroorzaakt hoe dan ook moet worden vergoed, of een woning nu wordt verkocht of niet.

Huitema was toch al van plan om de NAM namens zijn cliënten aansprakelijk te stellen. Dat nu vaststaat dat de huizen in het gebied in waarde zijn gedaald, ziet hij als een steun in de rug.

Flinke bedragen

Huitema zegt dat de te claimen bedragen flink uiteen kunnen lopen. Soms is de waardedaling gering, in andere gevallen aanzienlijk.

Hij wil dat de NAM haar aansprakelijkheid erkent. Als dat niet gebeurt, zal hij het bedrijf de komende week dagvaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl