NOS NieuwsAangepast

Politie koopt wapen met bitcoins

De Amsterdamse politie heeft samen met het Openbaar Ministerie bij wijze van proef anoniem een pistoolmitrailleur gekocht in de VS. Het zware wapen is zonder problemen illegaal Nederland ingevoerd en in Amsterdam aangekomen.

De 25-jarige verkoper is na een tip van de Amsterdamse politie gearresteerd; hij wordt beschuldigd van illegale wapenexport. De transactie werd betaald met bitcoins, een virtuele munteenheid.

De politie kocht het wapen via het TOR-netwerk, een apart deel van het internet waar anoniem gehandeld kan worden.

Dvd-speler

Het semi-automatische vuurwapen, een Mack11, was gedemonteerd en verborgen in een dvd-speler. Bij de bestelling hoorde ook een geluiddemper en een laservizier. De onderdelen zijn bij binnenkomst op Schiphol niet getraceerd.

De Amsterdamse politie en het OM wilden testen in hoeverre het mogelijk is om anoniem in de VS een wapen te kopen en af te rekenen met bitcoins.

"Afgelopen zomer zijn we een onderzoek begonnen naar het gebruik van bitcoins op het TOR-netwerk. Door met bitcoins te betalen, in feite een vorm van elektronisch geld, lijkt het mogelijk anoniem geld over te maken van de ene partij naar de andere."

Betaling

Bij de aanschaf van het wapen werd een schuilnaam gebruikt. Het virtuele geld werd daarna overgemaakt naar een rekening van een ander dan de verkoper. Zo hoopte de 25-jarige verdachte niet opgespoord te kunnen worden.

Hij stuurde vervolgens de bestelling met een gewoon postbedrijf naar Schiphol. Het OM hoopt dat met de uitkomsten van de proef de beveiliging op de luchthaven kan worden verbeterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl