NOS NieuwsAangepast

Reuzenhaai gespot bij Zeeland

Kenners zeggen bij de Zeeuwse kust een reuzenhaai gezien te hebben. Het dier zou op 800 meter voor de kust bij Westkapelle zwemmen. Volgens bioloog Pierre Bonnet van Ecomare moet de melding serieus genomen worden. Getuigen op Twitter schatten de lengte van de haai, met de kenmerkende vinnen, op zeven meter.

Reuzenhaaien (Cetorhinus maximus) komen voor in alle wereldzeeën met een gematigd klimaat. De haai komt ook voor in de Noordzee, maar wordt zelden gezien. Als ze worden gespot is dat in de zomermaanden, en dan zijn het vaak jongere, kleinere exemplaren. In de winter verblijven de haaien meestal in een soort winterslaap op de bodem van de zee.

Planktoneter

De reuzenhaai wordt in Nederland zelden gezien. Op 30 november 2009 spoelde op het strand van Ameland een dode reuzenhaai aan. Op 24 juni 2012 werd een jonge reuzenhaai waargenomen voor de kust van het Vlaamse De Panne.

De reuzenhaai is de op één na grootste vis. Alleen de walvishaai is nog groter. De reuzenhaai heeft geen tanden omdat hij plankton eet.

Dat betekent overigens niet dat hij geheel ongevaarlijk is: een klap van de staart kan dodelijk zijn en de huid is zo ruw dat die schaafwonden kan veroorzaken.

Volgens Bonnet is de kans dat de haai weer gespot wordt klein. Het dier zal volgens hem weer naar de bodem gezakt zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl