NOS NieuwsAangepast

"NAM taxeert schade te laag"

De schadetaxaties die de NAM in Groningen na aardbevingen maakt, wisselen sterk van kwaliteit. NAM-taxateurs gaan er in veel gevallen van uit dat bepaalde schade niets met aardbevingen te maken heeft, terwijl dat wel zo is. Dat heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) gezegd in Nieuwsuur.

Experts van de VEH onderzochten woningen die eerder door experts van de Nederlandse Aardolie Maatschappij waren bezocht. Die van de VEH kwamen in veel gevallen op hogere herstelkosten uit dan die van de NAM. In sommige gevallen gaat het om een verschil van tienduizenden euro's.

Doordat de NAM de schade onderschat, worden huizen niet goed gerepareerd en houden de bewoners een huis vol scheuren, blijkt uit de reportage.

Eigen vlees

De NAM heeft beloofd alle schade als gevolg van de gaswinning te vergoeden. Bij schade komt er een expert langs die door de NAM wordt betaald, die beoordeelt wat het gaat kosten om het huis te repareren.

Volgens schade-expert Ferry van der Kwaak van het kenniscentrum aanpak funderingsproblematiek (KCAF) is het hoe dan ook verkeerd dat de taxateurs door de NAM worden betaald. "Dat is de slager die zijn eigen vlees keurt", zegt hij.

Voorbeeld Limburg

Van der Kwaak pleit voor schade-experts die door de overheid worden betaald, zoals eerder ook bij calamiteiten zoals de overstromingen in Limburg in de jaren 90.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl