NOS NieuwsAangepast

Vaticaan onder vuur om misbruik

Het Vaticaan is zwaar bekritiseerd op een zitting van een VN-commissie in Genève over de manier waarop de Rooms-Katholieke Kerk op het kindermisbruikschandaal heeft gereageerd. Een commissielid beschuldigde het Vaticaan ervan dat de kerk pedofiele priesters heeft beschermd ten koste van de slachtoffers.

De deskundige op het gebied van de mensenrechten van de commissie, Sara Oviedo, zei dat het Vaticaan priesters liever overplaatste dan contact met de politie te zoeken. Ze vroeg waarom de kerk veel zaken heeft verdonkeremaand.

Bisschoppen

Bisschop Scicluna erkende namens het Vaticaan dat de kerk te laat de ernst van de crisis heeft ingezien, maar dat er nu wel de bereidheid is om de zaken onder ogen te zien. Aartsbisschop Tomasi zei tegen de commissie dat er geen excuus is voor kindermisbruik.

Het Vaticaan heeft lange tijd op het standpunt gestaan dat het niet verantwoordelijk was voor misdrijven die priesters begingen, omdat die niet in dienst zijn van de Heilige Stoel. De kerk zei dat de priesters zich aan de wetten van het eigen land dienden te houden en dat de bisschoppen de verantwoordelijken waren en niet de paus.

Organisaties van slachtoffers en mensenrechtengroeperingen hebben voor de commissie verklaard dat de werkelijkheid anders was. Met documenten toonden ze aan dat de Heilige Stoel bisschoppen ontmoedigde om priesters bij de politie aan te geven.

Paus Franciscus kondigde in december aan dat het Vaticaan een commissie in het leven roept om seksueel misbruik van kinderen in de kerk te bestrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl