NOS NieuwsAangepast

NHG: dwangverkoop vermijden

Vorig jaar zijn meer mensen met een restschuld blijven zitten na gedwongen verkoop van hun woning. Er is dan ook door ruim een kwart meer huishoudens dan in 2012 een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), zegt directeur Karel Schiffer van het waarborgfonds.

Hoe vaak moest een huis gedwongen worden verkocht?

Het ging om 4522 gevallen tegen 3548 in 2012. De huizenprijzen zijn vorig jaar verder gedaald, waardoor bij verkoop vaker een restschuld overblijft. Scheidingen waren meestal de aanleiding voor het gedwongen verkopen van de woning. In 65 procent van de gevallen was dat de oorzaak tegen 61 procent in 2012. Werkloosheid was in 17 procent van de gevallen de reden.

Is gedwongen verkoop te vermijden?

Dat proberen we steeds vaker. Vooral bij echtscheiding willen bewoners liefst in de woning blijven, maar die lopen tegen het probleem aan dat de hypotheekregels scherper zijn geworden.

Samen met de banken kijken we of de bewoners toch niet weg hoeven. Dat lukt in toenemende mate en daar gaan we dit jaar dan ook mee verder.

Vallen de lasten dan niet te hoog uit?

Dat valt soms mee, bijvoorbeeld als de huidige hypotheek voor 10 jaar tegen een lage rente is afgesloten. Dan willen we samen met de banken graag kijken of er een oplossing is.

Wat verwacht u voor 2014?

Het wordt een spannend jaar, omdat er enig herstel van de huizenmarkt lijkt te zijn. Als de huizenprijzen weer aantrekken, zullen minder mensen in moeilijkheden komen. Maar voorzichtigheidshalve houden we rekening met een verdere stijging van het aantal problemen.

Heeft u nog genoeg geld om uit te keren?

We hebben het fonds vorig jaar voor 8 miljoen euro aangesproken. Per 31 december 2013 zat er 778 miljoen in de kas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl