NOS NieuwsAangepast

"Weinig kans moslimpartij Nida"

"Er zijn heel veel Rotterdammers die ons verhaal snappen en voelen maar het nog niet vertolkt zien in de politiek. Dit is het laatste zetje."

Lijsttrekker Nourdin El Ouali heeft alle vertrouwen in Nida, een lokale moslimbeweging die op 19 maart meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam.

Het is een nieuwe poging om met een specifieke moslimpartij de islamitische kiezer bij de lokale politiek te betrekken. Eerdere pogingen liepen nooit uit op grote successen, mede doordat veel moslims de PvdA trouw bleven.

Weggooien

Politicoloog André Krouwel (VU), die al jaren onderzoek doet naar het stemgedrag van islamitische kiezers, geeft Nida dan ook weinig kans.

"Via de PvdA krijgen moslims politieke invloed en de partij ondersteunt hun organisaties. Waarom zouden ze dat weggooien voor een nieuwe partij, waarvan je nog maar moet afwachten of deze überhaupt in de gemeenteraad verschijnt?"

Versnipperd

Ook politicoloog Floris Vermeulen (UvA) heeft weinig vertrouwen in de nieuwe partij. "Het grootste probleem is dat de kiezersgroep die Nida aanspreekt, heel divers is. 'De moslim' bestaat niet, het is een versnipperde groep."

Hamit Karakus, PvdA-wethouder in Rotterdam, ziet Nida voor de aanstaande verkiezingen niet als een bedreiging. "Ik vind het niet erg als mensen een partij beginnen, maar het is jammer dat Nida zich richt op één groep, terwijl de stad bestaat uit meerdere groepen."

Normen en waarden

Nida zou er daarom verstandig aan doen zich niet specifiek op moslims te richten, denkt ook Abdoe Khoulani, die bij de verkiezingen in 2010 met zijn Partij van de Eenheid twee zetels behaalde in de gemeenteraad van Den Haag.

"Wij richten ons op alle Hagenezen, ook niet-moslims, maar wel altijd vanuit een islamitische gedachte. We gaan uit van bepaalde normen en waarden die in de islam worden genoemd, zoals het bestrijden van armoede. Maar dan hebben we het niet alleen over de arme moslims in Den Haag, maar over alle armen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl