NOS NieuwsAangepast

Justitie: plak je webcam af

Wie de webcam van zijn computer niet gebruikt, kan die maar beter afplakken. Dat adviseert Justitie.

Volgens de landelijk officier van justitie Cybercrime, Lodewijk van Zwieten, maken hackers steeds vaker misbruik van camera's en microfoons. Dat komt doordat steeds meer computers standaard met camera's en microfoon zijn uitgerust. Bovendien hebben mensen het vaak niet door als ze worden bekeken of afgeluisterd.

Simpel

Ook mensen met weinig computerkennis kunnen iemands camera of microfoon overnemen. Als ze erin slagen een relatief simpel computerprogramma te installeren op de computer van hun slachtoffer, dan kunnen ze die computer besturen en bijvoorbeeld ook de webcam en microfoon gebruiken.

Morgen staat een 18-jarige man voor de rechter die zulke software op 2000 computers zou hebben geïnstalleerd.

Inlichtingendiensten

Het afplakken van camera's en uitschakelen van microfoons houdt niet alleen hackers buiten de deur, het biedt ook inlichtingendiensten minder mogelijkheden om af te luisteren.

Van Zwietens advies zal niet populair zijn bij de inlichtingendiensten, maar "de cyberveiligheid van Nederlanders is belangrijker", zegt hij.

Schakelaar

Van Zwieten, die zelf ook een sticker op zijn webcam heeft geplakt, roept verder hardwarefabrikanten op een schakelaar op hun apparatuur te maken, waarmee gebruikers de camera en microfoon volledig kunnen uitschakelen, zodat hackers er niets mee kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl