NOS VoetbalAangepast

Hofs: veel clubs jaloers op Vitesse

Vitesse hervat komend weekend het seizoen met evenveel punten als koploper Ajax. Als dat in mei nog steeds zo is, wordt de belofte die bij de overname door Merab Jordania werd uitgesproken, mogelijk alsnog ingelost. Oud-speler Nicky Hofs heeft er alle vertrouwen in. "In mei sta ik vooraan op de Korenmarkt."

Net terug van een turbulent trainingskamp in Abu Dhabi moet de conclusie zijn dat de nummer twee van de eredivisie er goed voor staat. Terwijl politiek Den Haag zich druk maakte om de weigering van de Verenigde Arabische Emiraten om de Israëlische selectiespeler Dan Mori toe te laten, boekte trainer Peter Bosz twee knappe resultaten tegen de Duitse subtoppers Vfl Wolfsburg en HSV.

Bovendien kreeg Bosz wel de tussentijdse versterkingen die zijn voorganger Fred Rutten tevergeefs verlangde. De vaardige middenvelder Bertrand Traoré viel bij zijn debuut voor de Arnhemmers al in de smaak bij de trainer. Met de Servische spits Uros Djurdjevic heeft Bosz een mogelijke opvolger van Jonathan Reis en ook Zakaria Labyad zal in de tweede seizoenshelft zijn bijna vergeten talent mogen tonen bij de nummer twee van de eredivisie. Daar kwam onlangs Rochdi Achenteh van PEC Zwolle ook nog bij.

Onder trainer Peter Bosz speelt Vitesse aantrekkelijk en dominant voetbal, maar het imago van Vitesse is een zorgenkind. 'Hollywood aan de Rijn' is inmiddels al een geuzennaam geworden. De suggestie dat Vitesse een handelshuis zonder eigen identiteit zou zijn of een filiaal van Chelsea ligt gevoeliger.

Hoewel Gaël Kakuta en Sam Hutchinson terugkeerden naar Londen, is de Burkinees Traoré al weer de zevende speler die dit seizoen van Chelsea gehuurd wordt. Hoe Arnhems is Vitesse eigenlijk nog? Is de club een handelshuis zonder eigen identiteit? Wordt de club in werkelijkheid geleid in Londen?

Totale onzin", vindt Hofs, "je kunt wel zeven spelers van Chelsea hebben, maar als er maar drie spelen, dan is het geen Chelsea. Pröpper speelt, Velthuizen speelt, Theo Janssen speelt als hij fit is. Van Aanholt is wel van Chelsea, maar ook gewoon een Nederlander. En dan heb je ook nog Leerdam en Van der Heijden. Ik vind het totaal niet aan de orde. Ik denk dat heel veel clubs in Nederland jaloers zijn op hoe het hier gaat."

Vergroeid met Vitesse

Nicky Hofs is vergroeid met Vitesse. Kijk alleen maar naar de derby's tegen NEC. Hofs debuteerde in januari 2002 voor Vitesse, uitgerekend tegen NEC. Zijn laatste belangrijke goals voor de Arnhemmers maakte hij in mei 2012 in de play-off voor Europees voetbal. Opnieuw tegen NEC. Na afloop van die wedstrijd stond de kleine Hofs minutenlang op de reclameborden feest te vieren met de fanatieke aanhang: "Mooiere wedstrijden kun je niet krijgen natuurlijk", aldus Hofs, "ik ben een echte Arnhemmer en ja, hún zijn Nijmegenaren."

Hij kwam tot 193 officiële wedstrijden voor de Arnhemmers, maar verraste de buitenwereld in juni met het bericht dat hij met onmiddellijke ingang stopte als voetballer. Dertig jaar pas, maar zijn knieën wilden niet meer. Een familiekwaal: zijn ooms Bennie en Henk hadden hetzelfde euvel. Net als Nicky speelden beiden in het eerste van Vitesse. Voor Hofs, een straatschoffie uit de Arnhemse wijk Klarendal, is geel en zwart van jongs af aan vanzelfsprekend.

Sinds de zomer is Hofs aan de slag als assistent bij de B2 van zijn jeugdliefde. "Ik had nog een mondeling akkoord met Vitesse over een contract voor nog een jaar als speler en ik wilde verder als jeugdtrainer of als scout. Merab Jordania en Joost de Wit hebben mij toen deze functie gegeven."

"Jordania heel warm persoon"

Merkte Hofs bij zijn terugkeer dat de club was veranderd? "Nee, totaal niet eigenlijk. John van den Brom was trainer, ook een vertrouwd gezicht natuurlijk. Het enige verschil was dat we niet veel spelers hadden in de voorbereiding. Maar dat is ook mijn geluk geweest. Het idee was om fit te zijn als er een club zou komen. Maar ik speelde veel, ook in de basis. Die Georgische jongens, met name Guram Kashia en Giorgi Chanturia, dachten dat ik gewoon een contract had. 'We gaan Merab bellen', zeiden ze, 'dat moet geregeld worden.'"

Hofs kreeg een contract voor een jaar dat gedurende het seizoen na twintig basisplaatsen automatisch met twee jaar verlengd werd. "Mijn relatie met Jordania was daarna heel goed", aldus Hofs, "ik heb veel met hem gelachen. Mooie man, houdt erg van voetbal. Hij wilde ook echt over voetbal praten met je. Gewoon een heel warm persoon eigenlijk." Of de nieuwe eigenaar Aleksandr Tsjigirinski dezelfde warmte heeft, kan Hofs niet zeggen. De Russische zakenman die in oktober de aandelen overnam van Jordania heeft zich nog niet aan hem voorgesteld.

"Bosz en Krüzen fantastische trainers"

Hofs denkt dat de rol van de trainers belangrijker is dan die van Chelsea: "Ik denk dat Vitesse twee fantastische trainers heeft aangesteld. Trainers die graag aanvallend voetbal willen spelen. In de speelwijze van vorig jaar had je echt een spits als Bony nodig. Omdat je vanaf de nul speelde. Nu wordt er aantrekkelijk voetbal gespeeld, met een verzorgde opbouw van achteruit en veel druk bij balverlies."

Onder Peter Bosz speelt Vitesse met veel beweging en dynamiek, een spelletje dat misschien wel heel goed bij een fitte Nicky Hofs had gepast. "Dat is terugkijken, daar heb je niets aan. De dokter heeft mij afgeraden om nog verder te voetballen. Anders zou ik misschien niet eens meer een kunstknie kunnen krijgen."

Hofs speelde aan het begin van het seizoen nog een paar wedstrijden samen met Jhonny van Beukering bij de amateurs van MASV, op een steenworp afstand van Gelredome. De vierdeklasser speelt op zondag, vaak op hetzelfde moment dat Vitesse zijn thuiswedstrijden afwerkt. "Als je al 24 jaar voetbalt, dan is stoppen gewoon heel moeilijk. Dan ben je eigenwijs, ga je nog een wedstrijdje ballen."

Het bericht van de dokter heeft als positieve uitwerking dat Hofs zijn Vitesse weer vaker kan bekijken. Spijt heeft hij niet: "Ik kan er perfect van genieten. Als supporter is het gewoon geweldig om te zien. Ik loop regelmatig even de kleedkamer binnen. Een beetje ouwehoeren met die gasten."

Hoe kan het dan toch dat het stadion niet vol zit? "Het stadion zit niet bomvol, maar je ziet wel dat de club leeft bij de mensen. Dat zie je als er wat gebeurt, zoals met de ziekte en het overlijden van Theo Bos. De supporters staan meteen klaar en nemen initiatief. Dat is alleen maar mooi als dat bij een club kan. Je moet ook naar de economie kijken. Feyenoord, Ajax, PSV hebben supporters door heel Nederland heen. Vitesse is een echte Arnhemse club. Veel mensen kunnen gewoon het kaartje niet meer betalen. Toch denk ik dat het stadion met het voetbal van nu zeker wel weer vol gaat komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl