Nu de Olympische Winterspelen in Sotsji steeds dichterbij komen, wordt in de westerse wereld volop gediscussieerd over de mensenrechtensituatie in Rusland. Maar de Russen slaan terug: in een lijvig rapport krijgen alle landen van de Europese Unie een veeg uit de pan.

In het rapport (pdf) van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat elk jaar wordt uitgebracht, wordt in negen pagina's kritiek geuit op de mensenrechtensituatie in Nederland. Belangrijkste aandachtspunt is volgens de Russen de detentie van illegale immigranten en asielzoekers.

Kwetsbare groepen

De illegalen en asielzoekers worden volgens het rapport vastgezet, terwijl ze geen criminelen zijn. Ook gaat het vaak om kwetsbare groepen mensen, zoals vrouwen en kinderen. Het ministerie verwijst daarbij naar kritiek van Amnesty International.

De kwestie-Dolmatov, een Russische asielzoeker die in een Nederlandse cel zelfmoord pleegde, laat volgens het rapport zien dat er ernstige tekortkomingen zijn in de Nederlandse procedures en communicatie.

Privacy

In het Russische rapport worden verder zorgen geuit over discriminatie in Nederland. Leden van etnische en religieuze minderheden zouden worden gediscrimineerd in de gezondheidszorg, in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. De Nederlandse overheid zou ook veel data over zijn burgers verzamelen, wat op gespannen voet staat met de privacy.

Daarnaast is de mensenhandel in het Caribische deel van het koninkrijk een punt van aandacht, staat in het rapport. De slachtoffers moeten in de prostitutie werken of worden gedwongen te werk gesteld als huishoudster of in de bouw en landbouw.

STER reclame