NOS SportAangepast

"Meer aandacht mensenrechten"

NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen vindt dat mensenrechten in de toekomst zwaarder moet wegen bij de keuzebepaling van de Olympische Spelen.

Dielessen reageert op uitspraken van voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman, die zegt dat veel IOC-leden hun stem voor Sotsji zouden heroverwegen nu ze zien hoe het er in de aanloop naar de Spelen in Rusland aan toe gaat.

"Wij zullen in Sotsji, en dat doen we niet voor niks in Rusland, een bijeenkomst over sport en mensenrechten houden", zegt Dielessen. "Dat doen we expres om te kijken of de 'mensenrechten-component' een nadrukkelijke plek binnen het IOC kan krijgen. Dat is iets wat je niet zomaar voor elkaar krijgt, dat is iets van de lange adem."

Dielessen zegt tevens dat IOC-lid Camiel Eurlings openstaat voor dergelijke veranderingen. "Je kan tijdens de Spelen de spelregels niet veranderen. Maar er zijn meerdere IOC-leden die zeggen dat er iets mee moet gebeuren."

De inbreng van president Vladimir Poetin is bij de toewijzing niet van enorme invloed geweest volgens Dielessen. "Ik geloof niet dat de Spelen naar Sotsji zijn gegaan omdat Poetin daar toen in het Engels en Frans aan het praten was. De leden van het IOC kozen voor Rusland omdat het hele compacte Spelen zijn."

De preses vindt dat de verhalen over de mensenrechten en de financiële wanorde te veel de overhand hebben. "Ik betreur wel, en dat zegt Els ook, dat het 'gedoe' eromheen de aandacht afleidt van waar het daadwerkelijk om gaat."

Het Ministerie van Volksgezond, Welzijn en Sport wil niet reageren op de uitspraken, omdat het als een "interne IOC-aangelegenheid" wordt beschouwd.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl